Nová edice Courage, kterou letos spustilo Karmelitánské nakladatelství, už má dva tituly a brzy se snad objeví další. Jde o zajímavý projekt, který slučuje knihy na pomezí vícero žánrů, pro které je ovšem společné téma „hledání smyslu života, osobní růst uprostřed životních krizí a přehodnocení životních postojů a cílů“ (z popisu na klopě knihy). Prvotním adresátem edice jsou mladí lidé, ale nejen oni.

 

Jednou z nich, která v této edici vyšla, je můj román Mika a Lili. O ní si můžete víc přečíst na mém blogu na Signálech nebo na webu lori-ceskova.cz. Jejím o pár týdnů starším bratrem je Max s podtitulem „vyprojektovaný kluk z předměstí“ od německé spisovatelky Veroniky Grohsebnerové. V této knize se ponoříme do prostředí středoškolských let, kde se setkává mnoho mladých lidí mnoha různých názorů. Max je biřmovaný katolík, ale cestu víry dávno opustil stejně jako jeho chladná a nelaskavá matka, se kterou žije sám. Jeho spolužačka a přítelkyně Sofie je školní kráska a ohledně sexu a dalších témat má jasno – chce mít především pohodlí a dělat si, co se jí zachce. Do třetice je tu další spolužačka Veronika, která pochází z milující velké rodiny, kde je Bůh na prvním místě. Když se tito tři setkají při debatě v hodině biologie, je postaráno o bouřlivou diskusi. Školní diskuse je vložena do příběhu trochu uměle a působí prvoplánově, ale věřím, že mladí lidé, kteří v těchto otázkách ještě nemají jasno, mohou načerpat mnoho inspirace nejen pro svůj život, ale i pro své vlastní a reálné diskuse s druhými lidmi. 

„Lidi, přemýšlejte přece!“ vybuchla Nika. „Když je dítě od okamžiku početí člověkem, tak ho nesmíš zabít! Za žádných okolností! Nezabiješ přeci někoho jen proto, že po nehodě zůstal na vozíku, nebo ano?“

„To je něco jinýho!“

„Jinýho? A v čem? Jen proto, že člověk na vozíku se narodil o pár roků dřív, ale dítě v matčině těle takové štěstí nemělo?“

„Ale když už se předem ví, že život nebude stát za nic?“ napadlo Nelu a Max souhlasně přikývl.

Nika se obrátila směrem k Nele a zadívala se jí do očí. „Podle jakých kritérií bys rozhodla, který život za to stojí a který ne? Podle výkonnosti? To potom můžeme začít zabíjet staré a těžce nemocné. S výmluvou, že je chceme chránit před zbytečným utrpením, i když nám jde v první řadě o vlastní pohodlí a peníze. Nebo by měla být rozhodujícím faktorem inteligence? To by ztratila nárok na existenci asi polovina lidstva. Chápeš? Nikdo nemá právo rozhodovat o tom, který život stojí a který nestojí za to… Každý člověk má právo na život!“ str. 51-52

 

Do příběhu následně zásadním způsobem vstoupí Veroničin postižený bratr Teo, kterého Max zachrání na ulici před bandou spratků. Kolem něj se pak vlastně odvíjí podstatná část děje knihy: Měl Teo právo na život, nebo by bývalo lepší, kdyby se ho jeho rodiče včas zbavili? Jak Teo na Maxe zapůsobí a co si Max uvědomí? Čtenáře strhne hezká pohádka o měnícím se Maxově postoji ke všem choulostivým tématům. Nicméně brzy začne jít do tuhého a pohádka neskončí tak růžově, jak začala. Max totiž odhalí skrytá a závažná tajemství o svém vlastním životě a své rodině.

Musím říct, že knihy s podobným tématem jsem dosud hluboce postrádala. Nejde o laciné romány a jednoduché příběhy, ale ani o náročné duchovní knihy. Vzhledem k potřebě, kterou jsem cítila, jsem si jednu takovou na míru napsala, a ono se jich vzápětí díky snaze a vizi pana redaktora Pavla Mareše začalo rojit víc a víc. Nyní Karmelitánské nakladatelství plánuje na rok 2020 další čtyři knihy do edice Courage: 

Elias Vella: Ahoj Ježíši, můžeme si popovídat?

Jean Mercier: Román o Ježíšovi

Jehanne Nguyenová: Violeta: Když je snazší zemřít než milovat

Stéphanie Combeová: Máma nám odešla do kláštera!

 

Víte-li o nějaké další podobné knize, budu ráda, když mi dáte tip dolů do komentářů. Ráda si počtu něco dalšího podobného charakteru a doporučím dál :-)